PRP sau principiul regenerării cu sânge propriu
Tratamentul injectabil cu PRP se bazează pe proprietățile regenerante și cicatrizante ale trombocitelor sau plachetelor sanguine. Aceste celule, trombocitele, au capacitatea de a elibera local factori de creștere, mici molecule care acționează ca veritabili mesageri care activează căile regenerării celulare la nivelul pielii.
Plasma conține factori esențiali pentru susținerea celulelor, precum vitamine, substanțe nutritive, hormoni, săruri minerale și proteine. În categoria proteinelor plasmatice intră molecule esențiale pentru coagulare și regenerare, diferențiere și proliferare celulară.
Pentru cine este metoda PRP?
Terapia PRP este indicată pacienților care doresc rejuvernarea aspectului pielii de la nivelul feței, gâtului și decolteului, mâinilor și nu numai. Printre efectele PRP-ului, se numără și:
- reduce ridurile și cearcănele;
- ajută în tratamentul alopeciei;
- ameliorează aspectul cicatricilor post-acnee;
- stimulează producerea de fibre elastice și de colagen;
- ameliorează textura, densitatea și luminozitatea pielii.
Cum se realizează tratamentul cu PRP?
Pentru obținerea plasmei se folosesc dispozitive medicale ce au certificarea europeană actuală. Se obține plasma din sângele propriu, prin centrifugare timp de 5-7 minute.
Terapia PRP presupune obținerea plasmei cu un conținut bogat de trombocite, din sângele propriu. Plasma este folosită ca sursă de factori de creștere cu rol important în procesul de regenerare tisulară. Astfel, injectarea plasmei la nivelul pielii permite în special stimularea procesului de microvascularizație cu formarea fibrelor de colagen, dând un aspect vizibil întinerit al zonelor tratate.
PLASMA PRP se obține exclusiv din sângele propriu al pacientului folosindu-se de celule autologe, evitând astfel riscul de respingere.
Desfășurarea tratamentului
Pentru obținerea rezultatelor optime, se recomandă 3 tratamente PRP, o ședință pe lună.
La prima vizită la cabinet se realizează analiza pielii și se stabilește de comun acord planul de tratament. Se recomandă evitarea consumului de aspirină timp de 24 ore înaintea intervenției.
Se recoltează o eprubetă de sânge de 8 ml, care ulterior se centrifughează timp de 5-7 minute.
Se aplică crema anestezică pe zonele de tratament, pentru un confort sporit.
În urma centrifugării, se obține plasma cu factori de creștere, care se injectează la nivelul feței.
Se repetă tratamentul peste o lună – iar după 3 luni se evaluează rezultatele.
Pentru menținerea rezultatelor se recomandă repetarea unui tratament la 6-12 luni, în funcție de calitatea pielii și de antecedentele personale (expunere solară, tabagism etc).
Recuperare și contraindicații
Recuperarea în cazul tratamentului PRP este practic imediată. În timpul injectării se poate resimți o senzație de usturime, dar crema anestezică aplicată sporește semnificativ confortul în timpul procedurii. După injectare este posibil să apară mici vânătăi sau discretă roșeață/eritem. Acestea se remit cel mai frecvent în 30-60 minute. Ulterior se recomandă să se aplice o cremă calmantă, cu protecție solară SPF 50.
Contraindicații:
- maladii autoimune;
- maladii de sânge;
- tratament cu aspirină;
- tratament cu medicamente pe bază de beta caroten.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.