Toxina botulinică
Ce este tratamentul cu toxină botulinică?
Toxina botulinică, este o neurotoxină ce inhibă eliberarea neurotransmițătorului acetilcolină la nivelul joncțiunii neuromusculare. În alte cuvinte, contracția mușchilor este blocata temporar, astfel încât ridurile dinamice sunt corectate. Mecanismul este reversibil și funcționează doar pe o perioadă limitată.
În urma tratamentului cu toxina botulinică, se observă efectul de atenuare sau ștergere (pentru o perioadă limitată de timp) a ridurilor dinamice. În plus, se folosește și pentru prevenirea apariției ridurilor de repaus. Mai mult, tratamentul cu toxina botulinică poate modifica în sens pozitiv aspectul general al fetei – prin conferirea unui aspect mai relaxat și optimist, efect obținut prin relaxarea musculaturii depresoare.
După injectare, efectul se instalează în 3-4 zile și este maxim în jurul zilelor 10-14 post-intervenție.
Durata efectului clinic, care ține între 3 și 5 luni, depinde de doze. Mai mult, contează variațiile individuale ale pacientului – cu alte cuvinte, cât îi ia organismului să regenereze sinapsele neuromusculare. Adică să readucă mușchiul la situația inițială, dinainte de injectarea cu toxina botulinică.
Regenerarea se instalează treptat, fibrele reluându-și progresiv activitatea, pe măsură ce rezultatele clinice se diminuează. Ameliorarea aspectului ridurilor observată în timp se datorează și unui mecanism special – acesta depozitează colagen în zona relaxată prin injectare.
Precauții – contraindicații
Nu se recomandă injectarea cu toxina botulinică persoanelor care:
- Trec prin sarcină sau alăptare;
- Au infecții locale în zona de injectare;
- Au reacții de hipersensibilitate la toxina botulinică;
- Au afecțiuni neuromusculare (miastenia gravis, scleroza multiplă);
- Au vârsta peste 65 ani – această contraindicație se datorează lipsei unui răspuns clinic adecvat;
- Au alergie la albumină sau sursă umană;
- Urmează un tratament cu Aspirina, Aspenter, Plavix, Clexane, Sintrom sau alt anticoagulant/antiagregant plachetar, în ultimele două săptămâni (acestea creează risc crescut de vânătăi).
Reacții adverse
În urma injectărilor cu toxina botulinică, există posibilitatea reacțiilor adverse de tipul:
- Edem (umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate;
- Sângerare și echimoze (vânătăi);
- Reacții de tip alergic;
- Ptoza pleoapei superioare, ptoza sprâncenelor, asimetrii ale sprâncenelor, asimetrii ale comisurilor bucale, diplopie, cefalee, slăbiciune exagerată a mușchilor.
Recomandări după injectare cu toxina botulinică
În urma tratamentelor cu toxina botulinică, se recomandă:
- Ca în timpul celor patru ore care urmează injectării, să nu se facă sport și să nu se culce, pentru a nu favoriza migrarea substanței;
- Să se evite tratamentele faciale care implică masajul timp de 2 săptămâni post-tratament;
- Evitarea aspirinei în primele 7-15 zile care preced și 7-15 zile care urmează injectării de toxina botulinică, pentru a minimiza riscul apariției vânătăilor;
- În plus, se interzice efectuarea de masaje locale în primele 24 de ore după injectare, pentru a limita riscul de migrare a substanței în alți mușchi.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.