fbpx

Melasma

MELASMA – este o afectiune pigmentara dobandita, ce afecteaza zone expuse la soare.

Se prezinta sub forma unor macule hiperpigmentare, distribuite simetric. Cele mai afectate zone sunt:

  • Fruntea.
  • Buza superioara.
  • Pometi.
  • Barbie.

In cazuri rare decolteul poate fi si el afectat.

Melasma afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii, ceea ce sugereaza influenta hormonala. De asemenea sunt mai expuse persoanele cu fototip inchis.

Factori care pot determina aparitia melasmei sau pot agrava leziunile deja aparute:

  • Sarcina.
  • Utilizarea contraceptivelor orale.
  • Medicamente cu efect fotosensibilizant.
  • Trauma.
  • Predispozitia genetica, istoric familial de melasma.
  • Expunere neprotejata la soara.

Pigmentul din leziunile de melasma poate fi localizat superficial, la nivel epidermic sau mai profund, la nivel dermic. Acest lucru este relevant din perspectiva tratamentului, cu cat pigmentul este mai profund cu atat acesta va ceda mai greu.

Tratamentul acestei patologii poate sa para ca o lupta fara sfarsit, deoarece nu exista in momentul de fata o schema terapeutica cu efect curativ. Cu alte cuvinte puntem controla simptomatologia, putem diminua aspectul petelor, insa ele vor reaparea in anumite situatii.

Primul si poate cel mai important pas in preventia si tratamentul melasmei este fotoprotectia. Expunerea la UV stimuleaza sinteza de pigment melanic si formarea petelor din melasma. Asadar utilizarea produselor cu SPF 50 va trebui sa faca parte din rutina constant. De asemenea recomandam sa va orientati catre produse cu factor de protectie cu filtru mineral, acestea ofera spectru mai larg de protectie si sunt mai bine tolerate. Metodele de protectie alternative sunt si ele foarte utile si recomandate: palarie, ochelari de soare

Rutina trebuie si ea adaptatata astfel incat sa includa agenti care pun in repaus productia de pigment: vitamina C, retinoizi, niacinamida, acid azelaic.

Agentii depigmentanti (hidrochinona, arbutina) sunt utilizati pe zonele hiperpigmentate pentru a reduce incarcatura de pigment. Utilizarea acestor activi trebuie sa fie supervizata de un medic dermatolog.

Este ideal ca rutina sa cuprinda combinatii de activi care pun in repaus productia de pigment, iar schema sa fie personalizata tipului de melasma si tolerantei tenului.

In clinica avem protocoale de tratament care vizeaza reducerea aspectului petelor:

  • Soft Pell + Laser Toning ajuta la spargerea moleculelor de pigment in particule mai mici astfel incat acestea sa poata fi scoase din organism mai usor.
  • Morpheus 8 : stimuleaza sinteza de colagen, strange pielea, reduce aspectul hiperpigmentarilor si ofera luminozitate.
  • In cazuri atent selectionate putem utiliza si laserul co2 pentru indepartarea celulelor care au inmagazinat pigmentul.

Recent un agent oral (acid tranexamic) pentru reducerea pigmentarilor aparute in melasma a fost aprobat, este in general bine tolerat, iar rezultatele sunt satisfacatoare.

Melasma poate avea puternic impact psiho-emotional asupra pacientelor. Rabdarea este cheia atunci cand vine vorba de tratament, rezultatele se vad treptat, iar rutina trebuie urmata pe o perioada lunga de timp. Evitarea expunerii la soare si utilizarea produselor cu SPF atunci cand evitarea expunerii nu este posibila, raman elemente esentiale.

Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.

Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.

Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.