fbpx

Papiloame Virale

Reprezinta leziuni benigne aparute ca urmare a infectiei cu virusul HPV. Tulpini facand parte din familia HPV sunt legate de un risc crescut de aparitie a diverselor forme de cancer (in sepcial in sfera ginecologica, dar si ORL), cu toate acestea este important de subliniat ca nu toate tulpinile acestui virus pot induce aparitia neoplaziilor. Este si cazul tulpinilor implicate in aparitia papiloamelor si a verucilor.

Odata infectati cu o tulpina cu tropism cutanat, virusul ramane in forma latenta la nivelul keratinocitelor, adica la nivelul pielii. In anumite situatii, atunci cand se intrunesc conditiile propice dezvoltarii, acesta se reactiveaza si va duce la formarea leziunilor, acestea reprezinta rezervoare virale, iar autoinocularea este frecventa.

HPVCum se transmite HPV?

Infectia cu virusul HPV este incadrata in categoria afectiunilor cu transmitere sexuala, ce este important de mentionat insa, este faptul ca prezervativul nu opreste transmiterea virusului.

Contactul piele-piele poate facilita transmiterea infectieie, de asemenea acest virus poate fi transmis de la mama catre copil in timpul nasterii.

Cum este tratata infectia cu virusul HPV?

Din nefericire, odata contactat, virusul ramane cantonat la nivelul organismului in stare latenta, si se poate reactiva in diverse situatii (perioade stresante, imunitate scazuta).

Cea mai eficienta metoda de prevenire a raspandirii acestui virus este reprezentata de vaccinarea anti-HPV.

O alta metoda de preventie este indepartarea leziunilor cutanate sau de la nivelul mucoaselor, care reprezinta rezervoare virale, se elimina astfel riscul autoinocularii sau transmiterii altor persoane.

Cum arata papiloamele virale?

Acestea sunt leziuni pedunculate, de culoarea pielii, localizate la nivelul gatului, pleoapelor, axilei, inghinal, iar la femei in regiunea submamara. Acestea sunt de obicei asimptomatice sau pot fi insotite de prurit, pot involua spontan, pot deranja pentru ca sunt traumatizate frecvent si po sangera.

Cum eliminam aceste leziuni?

Papiloamele pot fi indepartate sub anestezie locala fie prin intermediul laserului CO2 fie prin radiofrecventa. In locul lor vor ramane niste arsuri superficiale care se vor vindeca in 5-7 zile. Este de mentionat ca acest tratament nu va duce la eliminarea virusului din corp, acesta va ramane in continuare cantonat la nivelul keratinocitelor si se poate reactiva, pe parcursul vietii, in anumite situatii: stress, imunitate scazuta, sarcina, expunere exagerata la soare etc.

Aparitia leziunilor in zona genitala trebuie sa fie urmata de realizarea genotiparii (metoda de identificare a tulpinilor virale prezente), acest lucru orientand strategia terapeutica.

Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.

Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.

Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.

Pentru moment, se preiau programări la Dr. Elena Martin doar pe lista de așteptare, la nr. 0766.343.453.
Programări disponibile la Dr. Andrei Popa, Dr. Alexandra Popa și Bianca.