Acnee
Acnee = boala inflamatorie, cronica, multifactoriala, ce afecteaza unitatea pilo-sebacee. Apare pe zone in care densitatea glandelor sebacee este mare: fata, spate, decolteu.
Mecanismul prin care se produce leziunea de acnee sunt:
- Profilerare crescuta a epiteliului care tapeteaza foliculul – duce in final la blocarea porului.
- Productie crescuta de sebum.
- Prezenta unei bacterii comensale Cutibacterium acnes traieste in mod normal pe piele – degradeaza sebumul in acizi grasi cu potential iritant, acest lucru dand nastere.
- Inflamatiei.
Factori care influenteaza aparitia acneei:
- Factori genetici: se mostenesc numarul si activitatea glandelor sebacee.
- Modificari hormonale: sindromul ovarelor polichistice, pubertate, sarcina.
- Anumite medicamente.
- Anumite produse cosmetice cu efect comedogenic.
- Utilizarea hainelor stramte care duc la blocarea porilor.
- Stress.
- Dieta este de asemenea un factor care pare sa influenteze/accentueze leziunile de acnee la persoanele cu predispozitie. Almentele cel mai frecvent incriminate sunt cele cu indice glicemic crescut: lapte, ciocolata (si dulciuri in general – indice glicemic crescut), diete bogate in grasimi (sarace in omega 3, ex peste).
Acneea hormonala este o forma de acnee care apare chiar si dupa adolescenta, deci la varsta adulta si de obicei raspunde greu la tratament si este insotita de recidive frecvente. Apare de obicei la femei de varsta adulta, frecvent de-a lungul liniei mandibulare, aparitia leziunilor fiind influentata de fluctuatiile hormonale. Leziunile sunt adeseori profunde, dureroase si se pot solda cu formarea de cicatrici/eritem/
Tipuri de leziuni in acnee:
- Non-inflamatorii: comedoane inchise (puncte albe) sau deschise (puncte negre).
- Inflamatorii: papule, pustule, noduli, chisturi.
Cum se trateaza acneea?
Este important sa gasiti un medic dermatolog in care sa aveti incredere, relatia cu medicul este foarte importanta, intrucat va fi una de lunga durata, acneea fiind o patologie cronica.
In cadrul consultului se va face anamneza si se va stabili forma clinica de acnee. Tratamentul este personalzat in functie de tipul de leziuni prezente si poate fi reprezentat prin:
- Rutina de ingrijire.
- Tratament topic.
- Tratament sistemic.
- Tratamente laser: Hollywood peel, Gold Toning, laser CO2.
- Proceduri med spa: Dermalinfusion.
Netratata acneea poate duce la aparitia eritemului post inflamator, cicatricilor, hiperpigmentarilor, in final avand puternic impact asupra calitatii vietii pacientului.
Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.