Control alinute
CONTROL ALUNIȚE = dermatoscopia este o investigatie non invaziva, realizata prin intermediul dermatoscopului (instrument medical, alcatuit dintr-un sistem de lupe). Aceasta investigatie permite evaluarea in vivo (fara sa fie necesar sa excizam leziunea): culorilor, microstructurilor, vascularizatiei leziunilor cutanate, pentru a identifica acele leziuni cu risc crescut.
Este recoamndat ca dermatoscopia sa fie realizata cel putin o data pe an, medicul dermatolog va poate indruma daca este necesar sa tineti sub observatie atenta anumite leziuni cutanate.
Dermatoscopia nu este investigatie diagnostica, poate orienta asupra naturii leziunii cutanate, insa diagnosticul de certitudine se pune in urma efectuarii examenului histopatologic. Cu toate acestea, dermatoscopia este o afectiune care poate detecta anumite cancere cutanate in stadii incipiente, identificand criterii care nu poti fi vazute cu ochiul liber, fara a induce disconfort pacientului.
Nu exista contraindicatii sau efecte adverse ale acestei proceduri. Aceasta se desfasoara fara disconfort.
Cand sa faci dermatoscopie?
- Cel putin o data pe an; mai des daca ai avut expuneri prelungite si neprotejate la soare/ mers la solar/istoric de cancer de piele.
- Daca observi modificari ale unei leziuni de pe piele.
- Daca apar leziuni noi.
Excizie alunite = indepartarea chirurgicala/prin intermediul laserului a leziunilor pigmentare aflate la nivelul pielii. Aceasta poate fi luata in discutie din considerente estetice sau poate fi indicata de catre medicul dermatolog daca dupa analiza dermatoscopica leziunea cutanata este considerata suspecta.
Procedura se realizeaza sub anestezie locala, fie chirurgical clasic fie prin intermediul laserului CO2; tehnica este aleasa in functie de zona operata si natura leziunii excizate si se va solda cu o cicatrice. De obicei se aplica fire de sutura, care vor fi suprimate la 7-14 zile in functie de zona tratata.
Piesa excizata va fi trimisa la laborator pentru a fi supusa examenului histopatologic (acesta fiind singura analiza care poate pune diagnosticul de certitudine). Rezultatul este obtinut in aproximativ 21 de zile si va contine diagnosticul de certitudine, criteriile histopatologice care orienteaza diagnosticul, precum si informatii legate de marginile de rezectie (in cazul leziunilor suspecte este important ca marginile sa fie libere, acest lucru scade riscul de recidiva)
Ce sa nu faci inainte de interventie?
- Evita antiinflamatoarele nesteroidiene, vitamina E acestea pot creste riscul de sangerare.
- Opreste fumatul, acest obicei poate prelungi timpul de vindecare.
- Nu consuma alcool.
Ce sa faci dupa interventie?
- Fara dusuri lungi si fierbinti pana la suprimarea firelor de sutura.
- Nu traumatiza zona.
- Nu face efort excesiv astfel incat sa nu tensionezi plaga.
- Curata plaga zilnic si aplica un produs emolient.
Reactii adverse:
- Sangerare.
- Infectie la nivelul plagii.
- Reactie alergica.
- Formarea unei cicatrici hipertrofice/keloide.
Cicatricea ramasa in urma exciziei poate fi ulterior tratata in clinica prin intermediul laserului CO2.
Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.