Caderea parului
CADEREA PARULUI – este o afectiune cu puternic impact psiho-emotional. Cauzele caderii parului pot fi diverse , iar tratamentul trebuie adaptat in functie de cauza suspectata. Ciclul de crestere a parului are 4 faza:
- Anagen: faza de crestere activa.
- Catagen: faza de tranzitie.
- Telogen: faza de repaus.
- Exogen: faza in care teaca este eliberata.
Caderea parului poate fi cicatriciala / non-cicatriciala.
Alopecia noncicatriciala = motivul caderii parului nu este legat de fibrozarea bulbului firului de par/a tesutului din jur. Cauze:
- Alopecia areata, se asociaza adesea cu afectiuni autoimune (frecvent la nivelul tiroidei).
- Tinea capitis – infectie fungica.
- Telogen effluvium cadere a parului indusa de anumite afectiuni, stress, post-covid19; apare la cateva saptmani dupa un eveniment stresant.
- Alopecie androgenetica: predispozitia genetica si istoricul familial sunt importante. Se manifesta diferit la femei fata de barbati: femei – pierdere difuza a parului in special la nivelul vertexului, la barbati – pierdere a parului in special la nivel temporal, frontal si vertex, neafectand zona occipitala.
- Trichotillomania – afectiune psiho-emotionala in care pacientul isi smulge fire de par dand nastere unor placi de alopecie.
- Alopecie de tractiune prin utilizarea unor coafuri in care parul este prins foarte strans.
Alopecie cicatricial apare ca urmare a unui proces inflamator intens localizat la nivelul radacinii firului de par si apare de obicei in afectiuni ca: lupus, post-arsuri, lichen plano-pilar, foliculita decalvanta etc.
Consultul dermatologic este esnetial deoarece tratamentul se personalizeaza in functie de tipul de alopecie suspectat. In anumite situatii se impune realizarea unei biopsii cutanate singurul care poate stabilii diagnosticul de certitudine.
Tratamentul se bazeaza pe solutii topice (aport de nutrienti, vasodilatatoare, susbstante energizante, antimicrobiene – daca este suspectata o infectie), tratamente sistemice, PRP.
PRP este un tratament care se rralizeaza utilizand plasma pacientului. Se recolteaza sange care se centrifugheaza, in aces fel elemenetele rosii ale sangelui sunt separate de plasma, aceasta fiind bogata in factori de crestere (pe activitatea acestora ne bazam in timpul tratamentului). Pentru a creste sansele de succes ale tratamentului este important ca pacientul sa aiba o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, sa se hidrateze suficient si sa aiba un program echilibrat in saptamanile ce preced tratamentul PRP.
Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.