Dermatita seboreica
DERMATITA SEBOREICA este o afectiune cronica, ce apare pe zonele seboreice: fata, scalp, torace anterior. Se prezinta sub forma unor placi rosiatice, care pot fi acoperite de scuame galbui si pot fi insotite de prurit. De-a lungul evolutiei apar perioade de acutizare (de obicei toamna si primavara) care alterneaza cu perioade de remisie (afectiunea tinde sa se calmeze in sezonul cald).
Cauzele aparitiei dermatitei seboreice:
- Productie crescuta de sebum.
- Prezenta unei ciuperci la nivelul pielii care induce un proces inflamator.
- Susceptibilitatea individuala: predispozitia genetica, status imun, raspunsul la stres.
Un puseu de dermatita atopica poate fi indus de:
- Schimbarea sezoanelor (modificari de temperatura, umiditate).
- Perioade stresante/obositoare.
- Status imun afectat.
- Trauma (prurit,grataj).
Vorbeam mai sus despre prezenta unei ciuperci (Malassezia), este de mentionat ca nu este vorba despre o infectie, ci mai degraba despre un raspuns imun anormal la prezenta acestei ciuperci pe piele (fung care se gaseste pe pielea majoritatii oamenilor).
Dermatita seboreica apare de obicei in perioada pubertara si afecteaza individul pana la varsta adulta, observandu-se o scadere a nr de cazuri la persoanele in varsta. Cazuri de dermatita seboreica par sa fie mai severe in randul barbatilor.
Cum se prezinta dermatita seboreica?
- Placi rosiatice, uneori inflamate.
- Insotite de senzatie de arsura/mancarime.
- Acoperite de scuame galbui.
- Evolueaza in pusee: perioade de activitate ce alterneaza cu perioade de remisie.
Unde poate sa apara dermatita seboreica?
- Scalp.
- Fata: sprancene, pleoape (inclusiv de-a lungul genelor), santuri nasogeniene, barba.
- Zona retroauriculara.
- Torace: regiunea intermamara.
- Pliuri.
Chiar daca vi se pare ca recunoasteti anumite simptome in descrierea anterioara, vizita la medicul dermatolog nu trebuie amanata deoarece intre diagnosticele diferentiale se numara: lupus, dermatita de contact, manifestari cutanate ale unor afectiuni gastro-intestinale, eruptii postmedicamentoase,.
Este important sa tratam dermatita seboreica deoarece aceasta se poate suprainfecta.
Cum tratam dermatita seboreica?
Desi nu este vorba despre o infectie fungica, antifungicele topice sunt utilizate ca prima linie de tratament. Tulpinile din specia Malassezia degradeaza sebumul in acizi grasi liber care au efect iritant asupra pielii. Scazand activitatea acestor fungi se domoleste procesul inflamator.
Pentru anumite cazuri se pot utiliza pe termen scurt dermatocorticoizi. Produsele keratolitice s-a dovedit a fi eficiente prin simplul fapt ca exfoliaza pielea. Agentii imunomodulatori echilibreaza balanta inflamatorie la nivel local.
Pentru a vedea care este cea mai bună soluție în cazul tău, hai să ne întâlnim la un consult! Ne poți contacta, aici.
Poți vedea rezultatele tuturor intervențiilor realizate de Doctor Elena Martin pe pagina de Instagram sau pe cea de Facebook.
Toate prețurile procedurilor pot fi găsite aici. De asemenea, mai multe informații despre întreaga paletă de intervenții realizate de doamna Doctor Martin găsești aici.